Το πορτοφόλι του Μπέμπη
Ο Μπέμπης, υποκοριστικό-ψευδώνυμο του κυρίου Δημήτρη Μιχ., από κοντινή πόλη, έπρεπε να κατεβεί στην Αθήνα, γιά τα βαφτίσια του τελευταίου εγγονού του. Μέσα στο πορτοφόλι του είχε και μία πλαστικοποιημένη εικονίτσα, με την μορφή της Αγίας Σοφίας της Κλεισούρας, που τον είχε δώσει ο πνευματικός του.
Κατέβηκε, λοιπόν, γιά την βάπτιση, στις 26.8.
Εκείνη την ημέρα το θερμόμετρο είχε φτάσει στους 42 βαθμούς. Προς το βραδάκυ, σχεδόν είχε νυχτώσει, και με τον κουμπάρο του πήγαν στην παραλία, στον Άλιμο, γιά μία βουτιά. Έτσι, με την βερμούδα, όπως ήταν, δεν σκέφτηκε ούτε το πορτοφόλι, που είχε στην τσέπη, και βούτηξε στο νερό. Ναι αλλά το πορτοφόλι ξεγλίστρησε, και όταν τελείωσε το δροσιστικό μπανάκι και βγήκαν, το πορτοφόλι έλειπε … Έψαξαν πολύ, φέραν και τα φώτα των αυτοκινήτων να φωτίσουν, αλλά τίποτα.
Την επομένη, σε μία θάλασσα γεμάτη κόσμο, σε μία παραλία αρκετά μακριά, η Κυρία Μαρία κάνει μπάνιο και βλέπει στην θάλασσα κάτι να επιπλέει. Λογικά έπρεπε να πάει στον πάτο, γιατί ήταν αρκετά βαρύ γιά να επιπλέει. Πλησιάζει, το παίρνει και βγαίνει γρήγορα στην παραλία, όπου αναγνωρίζει πως είναι πορτοφόλι, με τελείως στεγνό το περιεχόμενο.
Το ανοίγει, το ψάχνει, και βρίσκει μέσα τριακόσια πενήντα Ευρώ-η ίδια εκείνη την ώρα δεν είχε ούτε ένα, ενώ είχε άμεση ανάγκη από τριακόσια πενήντα, ακριβώς όσα της χρειάζονταν. Ναι, αλλά το περιεχόμενο είχε και άλλα πράγματα, ταυτότητα, κάρτα ανεργίας του ΟΑΕΔ. Και μία πλαστικοποιημένη εικονίτσα με την μορφή της Αγίας Σοφίας, που και η ίδια πολύ την αγαπάει, και την προσφωνεί «ἡ γιαγιά μας».
Η εικόνα της +Σοφίας την έκανε να ψάξει αμέσως τον ιδιοκτήτη. Αν υπήρχε κάποιο τηλέφωνο, θα διευκόλυνε την κατάσταση, αλλά τίποτα. Μόνον η κάρτα του ΟΑΕΔ Έδεσσας. Αυτή η κάρτα την έδωσε μία ιδέα.
Παίρνει, λοιπόν, τηλέφωνο, στον ΟΑΕΔ Έδεσσας και παρακαλεί να την δώσουν κάποιο τηλέφωνο, γιά να επικοινωνήσει με τον κύριο Δ.Μ., άνεργο, γιατί κατέχει το πορτοφόλι του, που το βρήκε στην παραλία στον Άλιμο …
Βρέθηκε το τηλέφωνο, και έτσι η Μαρία επικοινώνησε με τον Μπέμπη και συμφώνησαν να συναντηθούν στο Μοναστήρι του πνευματικού του, γιά τα περαιτέρω.
Η Μαρία κατάγεται από χωριό της Πτολεμαΐδας και κάθε φορά που ανεβαίνει από την Αθήνα στην πατρίδα της, πηγαίνει να προσκυνήσει και να ανάψει ένα κεράκι στην αγία μας, στο Μοναστήρι της Κλεισούρας.
Όταν ο Μπέμπης έχασε το πορτοφόλι, το είπε πολύ στενοχωρημένη στην φίλη του την Σοφία, γιά να ενημερώσουν τον γέροντά τους, και ο γέροντας είπε να ανάψει ο Δημήτρης ένα κερί στον Άγιο Μηνά, που βρίσκει τα χαμένα.
Η Μαρία στο χωριό της έχουν το πατρικό τους σπίτι, όπου μένει δηλαδή, δίπλα στην εκκλησία του Αγίου Μηνά του θαυματουργού.
Ύστερα από λίγες ημέρες, συναντήθηκαν όλοι στο μοναστήρι και δόξασαν τον Θεό και τους αγίους του. Έκτοτε και η κυρία Μαρία απέκτησε τον πνευματικό των παιδιών και εξομολογήθηκε, πράγμα που επιθυμούσε πολύ.
Οι άγιοι φαίνεται ότι συνεργάζονται, και η Αγία Σοφία αναδεικνύεται κάθε ημέρα και πιο θαυματουργή, στις πιο παράδοξες περιπτώσεις.
Δόξα τω Αγίω και Τρισαγίω Θεώ μας. Αμήν.