Κρίση και Κρίση

Κρίση και Κρίση

Την λέξη αυτήν εδώ και καιρό την ακούμε πολλές φοές την ημέρα. Το περιεχόμενο που δίνουν στην λέξη είναι το οικονομικό. Υπάρχει κρίση, έχουμε κρίση, έρχεται και άλλη κρίση και άλλες σχετικές εκφράσεις που όλες ερμηνεύονται με τον ίδιο τρόπο. Δεν υπάρχουν χρήματα.
Έχουμε όλοι κατατρομοκρατηθεί και εγκλωβιστήκαμε στην δύσκολη αυτήν οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας και σε σχετικές συζητήσεις. Θα μπορούσαμε και τώρα να ασχοληθούμε με το θέμα, να ψάξουμε ενόχους ή να αναζητήσουμε λύσεις.
Λόγω των ημερών, θα ήθελα να το δούμε και κάπως αλλοιώς. Πώς, δηλαδή;

Με ποιό κριτήριο σκεφτόμαστε και μιλάμε γιά κρίση; "Πάντων χρημάτων μέτρων άνθρωπος." Πολύ καλά, λοιπόν. Βρήκαμε ένα κριτήριο. Ο άνθρωπος και οι ανάγκες του. Με αυτό το κριτήριο, μπροστά μας εγείρεται ένας αδιέξοδος τοίχος. Μία ανακύκλωση των προβλημάτων και ένας φαύλος κύκλος.
Ας βάλουμε σαν κριτήριο της ζωής μας τις εντολές του Θεού. Πάλι θα προσκρούσουμε σε αδιέξοδο, γιατί ακριβώς οι δυνατότητες του καθενός μας είναι συγκεκριμένες. Πάντα θα υπάρχει ένα σημείο όπου θα δυσκολεύεται ο άνθρωπος να το ξεπεράσει.
Ας έλθουμε όμως στις εορτές που σε δύο ημέρες αρχίζουν. Η σάρκωση και γέννηση του Θεού Λόγου έφερε επανάσταση στις κρίσεις γενικά. Τώρα, γι΄όποιον φυσικά θέλει, πάντων χρημάτων μέτρον ο Χριστός. Τώρα κριτήριό μας είναι ο Χριστός. Ας συγκρίνουμε κάθε κρίση με κριτήριό μας τον Χριστό. Είναι σίγουρο ότι τότε κάθε άλλη κρίση θα έρχεται σε ήσσονα μοίρα.
Αν βάλουμε κριτήριό μας τον Χριστό, τότε και οι άγιοί του θα είναι μέτρο συγκρίσεώς μας. Γιατί ακριβώς οι άγιοι πριν από εμάς συγκρίθηκαν με τον Χριστό και βγήκαν νικητές.
Αν κρίνει τον εαυτό του με τον Χριστό κάποιος που έχει ετοιμόγεννη την γυναίκα του, δεν θα ψάξει την ανώτερη ιδιωτική κλινική, γιά να πληρώσει τα μαλλιά της κεφαλής του, αλλά θα προτιμήσει το δημόσιο νοσοκομείο. Ο Χριστός γεννήθηκε στον δρόμο, σε σταύλο και σε παχνί. Αν συγκριθεί πάλι ο γιατρός και η μαμή με τον Χριστό που σκορπούσε την θεραπεία των πασχόντων δωρεάν, θα τα φοβάται τα φακελάκια, ή, και αν τα παίρνει, θα σκέφτεται να δώσει και ελεημοσύνη, όχι γιά να δικαιολογήσει την απληστία του αλλά μήπως και κατορθώσει κάπως να ελαφρύνει την καταδίκη του πάθους του.
Αν σε κάθε ενέργειά του ο άνθρωπος βάλει ως κριτήριό του το Βρέφος της Βηθλεέμ, τότε μπορεί να αλλάξει και ο κόσμος. Αλλά και αν δεν αλλάξει ο κόσμος γύρω μας, σίγουρο είναι το ότι θα μεταμορφωθεί ο κόσμος μέσα μας. Θα αλλάξει το βλέμμα μας, θα γλυκάνει η καρδιά μας, θα απλώσει το χέρι μας προς τον συνάνθρωπό μας. Κάποιος είπε πως ό άλλος ήταν η κόλασή του. Εμείς στον άλλο θα βρούμε την λύτρωσή μας, γιατί στο πρόσωπο του άλλου θα βλέπουμε το πρόσωπο του Χριστού.
Αδελφοί, ακόμα μία φορά θα γιορτάσουμε και ημερολογιακά την γέννηση του Χριστού. Ακόμα μία φορά θα κάνουμε κάποιες σκέψεις γιά να χαλαρώσουμε κάπως την πίεση των κρίσεων της εποχής μας. Αυτήν την φορά, πριν σκεφτούμε την οικονομική κρίση της πατρίδας μας, ας κρίνουμε τον εαυτό μας σε σχέση με τόν Κύριο ημών Ιησού Χριστό. Τότε, θα δείτε, θα είμαστε καλύτερα. Αδελφοί, εαυτούς και αλλήλους, και πάσαν την ζωήν ημών, Χριστώ τω Θεώ παραθώμεθα.
Αδελφοί μου, Καλά Χριστούγεννα

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Scroll to Top