Σαββας και Συμεων

Σάββας και Συμεών οι Νεμάνια

Σαββας και ΣυμεωνΣάββας και Συμεών οι Νεμάνια

Αυτό το κείμενο το γράφουμε με αφορμή την εορτή της μνήμης του Οσίου Συμεών, κτίτορος της Ιεράς Μονής Χιλιανδαρίου Αγίου Όρους, στις 13 Φεβρουαρίου.
Μία από τις μεγαλύτερες ευλογίες που έζησα στον ιερό Άθωνα είναι το ότι γνώρισα τους Σέρβους αδελφούς και αγάπησα πολύ το Χιλιανδάρι, δηλαδή τους οσίους κτίτορές του και την ιστορία του.
Το 1985, ὀταν πρωτοπήγα στο Χιλιανδάρι- έτσι είναι γραμμένο στον Καταστατικό Χάρτη του Αγίου Όρους, όχι Χιλανδάρι- ο βηματάρης ιερομόναχος, που μας έβγαλε να

προσκυνήσουμε τα άγια λείψανα, στο τεμάχιο της οσίας Αναστασίας, μητέρας του Αγίου Σάββα, μας είπε πώς η αγία αυτή, η σύζυγος του μεγάλου ζουπάνου των Σέρβων Στέφανου Νεμάνια, ήταν Ελληνίδα.
Αργότερα, σε μία τυφλή αψίδα, στο Καθολικό, εκεί δίπλα στον τύμβο του Οσίου Συμεών, ο π.Ιουστίνος Σιμωνοπετρίτης ανακάλυψε την μοναδική τοιχογραφία του οσίου Νικοδήμου του διά Χριστόν σαλού, του βεροιώτη, που αξιωθήκαμε και γράψαμε έναν κανόνα, Παράκληση και Χαιρετισμούς γιά τον εορτασμό της μνήμης του.
Αυτά και άλλα, και η Τριχερούσα, μας κάναν και αγαπήσαμε πολύ το μοναστήρι και τους ανθρώπους του.
Αργότερα, εισοδέψαμε στην μεγαλοσχημία του τον ιερομόναχο Μεθόδιο, που τώρα είναι ο τρίτος κατά σειράν ηούμενος του νέου κοινοβίου.
Το αγαπούμε το Χιλιανδάρι, και στις 14/27 Ιανουαρίου εναρξαμένου έτους, βρεθήκαμε και πάλι εκεί, γιά να εορτάσουμε την μνήμη του Αγίου Σάββα.
Τώρα δεν θα πω περισσότερα. Θα συμπληρώσω μόνο πόσο θαυμάσιος είναι ο βίος των δύο βασιλέων και οσίων, ανάγνωσμα που, μαζί και με άλλα αναγνώσματα, μας άναψε τον πόθο γιά την μοναχική ζωή στο Άγιον Όρος.
Από τον τάφο, λοιπόν, του αγίου Συμεών, ξεπήδησε μία κληματαριά. Καί τα σταφύλια της με περισσή ευλάβεια τα τρυγούν οι πατέρες μου, τα στεγνώνουν και τα δίνουν σε άτεκνα ζευγάρια. Εδώ, στον Άγιο Πρόδρομο, ήδη βαπτίσαμε έναν Συμεών-Γεώργιο, που γεννήθηκε με τις σταφίδες του Οσίου Συμεών. Στις φωτογραφίες που έβγαλε ο διάκος μας, ο π. Αιμιλιανός μας, και τις δημοσιεύουμε σήμερα, έχουμε και την κληματαριά με κλαδεμένο το θαυματουργό κλήμα.

 

Ο νότιος χορός του Καθολικού, με πρασινισμένη την κρεββατίνα του Οσίου Συμεών

 

Η ρίζα και η περίφραξη της κληματαριάς

 

Η υπόγεια δεξαμενή του Οσίου Συμεών με την κληματαριά καταπράσινη

 

Το κουβούκλιο της κληματαριάς, όπως φαίνεται από κάτω

Τα κυπαρίσια που είναι φυτεμένα από τον πατέρα όσιο Συμεών και τον γιό όσιος Σ¨αββα, στην βόρεια πλευράτου καθολικού, δίπλα στην φιάλη

Η φιάλη και τα κτιτορικά κυπαρίσια

Οι μεταβυζαντινές τοιχογραφίες στο τύμπανο της φιάλης

Το καθολικό και η λιτή, από την νότια πλευρά

Ο δρόμος γιά τον αρσανά της Μονής

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Μία απάντηση στο “Σάββας και Συμεών οι Νεμάνια”

Αφήστε μια απάντηση

*