Κηδεία μοναχού Αδάμ Προδρομίτου

Κηδεία μοναχού Αδάμ Προδρομίτου

(Βέροια, 17/10/2012)

Σήμερα, που η πόλη του αγίου Θεοφάνη, η ένδοξη Νάουσα, εορτάζει έναν αιώνα ελευθερίας από τον αβάσταχτο ζυγό των Οθωμανών, ένα γνήσιο παιδί του και παιδί της, Καταφιώτης στην καταγωγή, ηλικίας ενός σχεδόν αιώνος (90 ετών), εορτάζει τη δική του απελευθέρωση από τον ζυγό των «Οθωμανών» αυτού του κόσμου (τις μέριμνες και τα πάθη του).

Αγωνιζόμενος σε όλη του σχεδόν τη ζωή για τα αγιασμένα χώματα της πατρίδας, αναδείχθηκε σε άξιο βλαστάρι της Μακεδονίας και της Ελλάδας. Μιμούμενος στο τέλος της ζωής του τον πολιούχο της Νάουσας, αναδείχθηκε σε άξιο βλαστάρι της αληθινής αμπέλου (του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού).

Εκοιμήθη χθες το απόγευμα, στον απόηχο της επετείου της απελευθέρωσης της Βέροιας και στο χάραμα της επετείου της απελευθέρωσης της Νάουσας. Νομίζουμε ότι ήταν η πιο ωραία ημέρα. Κηδεύτηκε σήμερα, εορτή της ανακομιδής του λειψάνου του αγίου, ενδόξου και πανευφήμου, φίλου του Χριστού Λαζάρου του Τετραημέρου. Ο κοιμητηριακός ναός της Μονής, δίπλα στον οποίο βρίσκεται το μνήμα όπου αναπαύεται ο γεροΑδάμ, εορτάζει στη μνήμη του αγίου Λαζάρου. Θαύματα δεν είναι μόνον οι ιάσεις από ψυχοσωματικές ασθένειες. Αν σε όλ’ αυτά προσθέσουμε το κατακίτρινο χρώμα του λειψάνου του, θα μπορούσαμε ταπεινά να πούμε ότι ο Θεός πολύ ευαρεστήθηκε απ’ αυτόν τον άνθρωπο. Αυτό το χρώμα στο λείψανο είναι το χρώμα των αγίων. Στο Άγιον Όρος πολύ τα προσέχουν αυτά.

Γεννήθηκες πριν 90 χρόνια την ημέρα της εορτής του επιστηθίου φίλου του Κυρίου, πάτερ Αδάμ (26/9). Κηδεύθηκες την ημέρα της ανακομιδής του λειψάνου του άλλου φίλου του. Εμείς επιζητούμε τις αγίες σου ευχές και προσευχές και ευχόμαστε ο αναστάς Ιησούς να αναπαύσει τη γενναία σου ψυχή στις σκηνές των φίλων του, των αγίων. Αμήν.

Παρακάτω παραθέτουμε στιγμιότυπα από την ακολουθία της κηδείας που τελέστηκε στο καθολικό, την ταφή, καθώς και τη «μακαρία» που παρατέθηκε στην τράπεζα της Μονής.

Ιεροδιάκονος

Αιμιλιανός Προδρομίτης

 

Αφήστε μια απάντηση

*