Άγιοι Ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης

Άγιοι Ανάργυροι Κύρος και Ιωάννης

Στις 31 Ιανουαρίου, η Αγία Εκκλησία μας εορτάζει την ιερή μνήμη δύο ακόμα αγίων, με την χαρακτηριστική προσωνυμία Ανάργυροι. Των Αγίων Κύρου και Ιωάννη. Ο ένας από την χορεία των
Οσίων Μοναχών, ο Κύρος, και ο άλλος, ο Ιωάννης, από την χορεία των στρατιωτών και τελικώς Μαρτύρων, μαζί και με τον αναφερθέντα γέροντά του Όσιο Κύρο.

Στο Μοναστήρι μας θησαυρίζεται παλαιά λειψανοθήκη, με αποτμήματα των τίμιων λειψάνων των αύριο εορταζομένων Αγίων Αναργύρων Κύρου και Ιωάννη.

Στην Βέροια, ως γνωστόν, η μνήμη των Αγίων εορτάζεται πανηγυρικά στον Ιερό Ναό των Αγίων Κοσμά και Δαμιανού, των Αναργύρων, στην περιοχή Ελιά, στο μπαλκόνι της Βέροιας.

Ι.Μ.Τ. Προδρόμου Βεροίας. Λειψανοθήκη 1774. Διακοσμητικά.

Οι άγιοι Κύρος και Ιωάννης εξάλλου γιά την Βέροια, είναι οι Προστάται του Ιατρικού και Οδοντιατρικού Συλλόγου της περιοχής.

Στην αυριανή Θεία Λειτουργία θα προστεί ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας Κύριος κ. Παντελεήμων. Τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας θα εκφωνήσει ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κύριος Αιμιλιανός, αδελφός και ηγουμενοσύμβουλος της Ιεράς Μονής, ιατρός και πνευματικός – εξομολόγος.

Η Ιερά Μονή μας, συμμετέχοντες στον πανηγυρικό εορτασμό, με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη μας και συνεννόηση με τον άγιο προϊστάμενο του Ναού, Αρχιμανδρίτη κ. Παύλο Σταματά, ήδη μετέφερε την λειψανοθήκη του 1774 στον Ιερό Ναό, προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.


Ι.Μ.Τ. Προδρόμου Βεροίας. Λειψανοθήκη 1774. Άγιοι Κύρος, Ιωάννης, Αρτέμιος, Χαραλάμπης. Εξωτερική όψη.

Ας σημειωθεί ότι γιά πρώτη φορά η συγκεκριμένη λειψανοθήκη εκτίθεται εις προσκύνησιν, στην μνήμη των Αγίων Κύρου και Ιωάννη.

Το όνομα Κύρος, σε παλαιότερες εποχές, ήταν αρκετά συνηθισμένο. Στο Πολυδένδρι Ημαθίας, η τεμπλαία εικόνα της Παναγίας (1861) είναι αφιέρωμα Κύρου. Υπάρχει μάλιστα στο χωριό και περιοχή με την ονομασία “στον Κύρο”, όπου τα τελευταία χρόνια, γιά να θυμίσουμε την μνήμη των συγκεκριμένων Αγίων και Θαυματουργών Αναργύρων, τοποθετήσαμε προσκυνητάρι.


Ι.Μ.Τ. Προδρόμου Βεροίας. Λειψανοθήκη 1774. Άγιοι Κύρος και Ιωάννης. Η εσωτερική θήκη στο κουτί.

Οι Άγιοι να σκορπίζουν αναργύρως την χάρη και την ευλογία τους στον Μητροπολίτη μας, που καθιέρωσε την πανηγυρική εορτή τους, στους Ιατρούς της πόλεώς μας, στην Αδελφότητά μας, και στον κόσμο όλον.

Καλή και ευλογημένη η πανήγυρή τους.

Αφήστε μια απάντηση

*