Δεκάριθμοι Φωτισταί των Βαλκανίων

  ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Τις 6 Φεβρουαρίου εορτάζουμε την μνήμη του εν αγίοις πατρός ημών Φωτίου, πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως του Μεγάλου. Θα έχουμε θεία λειτουργία, αφού ο άγιος Κλήμης ανήκει στην ομάδα των μαθητών του Αγίου Φωτίου, γιά τον εκχριστιανισμό των Βαλκανίων.
Στις 10 Φεβρουαρίου θα έχουμε θεία λειτουργία, αφού στο Μοναστήρι μας θησαυρίζεται θαυμάσια λειψανοθήκη, με τίμιο λείψανο του Αγίου Ιερομάρτυρος Χαραλάμπη του Θαυματουργού. Ο Άγιος Χαράλαμπος έσωσε την Ελλάδα

μας στα τέλη του 18ου αιώνα από πανούκλα. Συνήθως στο Άγιο Όρος επιτελείται ιερή αγρυπνία στην ιερή του μνήμη.
Την Παρασκευή 10 πρός Σάββατο 11 Φεβρουαρίου θα εορτάσουμε την μνήμη των ΔΕΚΑΡΙΘΜΩΝ ΦΩΤΙΣΤΩΝ ΤΩΝ ΒΑΛΚΑΝΙΩΝ. Με την πατρική ευλογία του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχη μας, ετοιμάσαμε την εικόνα των αγίων. Και θα τους εορτάζουμε καθε έτος το Σάββατο, μετά την εορτή του Αγίου Φωτίου.
Εφέτος θα τελέσουμε ιερή αγρυπνία στην μνήμη τους.
Οι άγιοι Δεκάριθμοι είναι: Φώτιος ο Μέγας, πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως. Κύριλλος και Μεθόδιος, οι Θεσσαλονικείς αυτάδελφοι. Συμεών και Θεόδωρος, και αυτοί Θεσσαλονικείς αυτάδελφοι, κτίτορες της Μονής του Μεγάλου Σπηλαίου στην Πελοπόννησο. Ο δικός μας Κλήμης αρχιεπίσκοπος Αχρίδος και Ναούμ. Σάββας, Γοράσδος(-Γοράσδων), και Αγγελάριος.

Αφήστε μια απάντηση

*