Δεύτε και πορεύεσθε

Δεύτε και πορεύεσθε

Δεύτε και πορεύεσθε
Δεύτε και πορεύεσθε

Αυτή η Κυριακή, της Απόκρεω, λέγεται παραδοσιακά και πρώτη Αποκριά.
Πώς αισθάνεστε, μετά το άκουσμα του αγίου ευαγγελίου, αδελφοί;
Προσωπικά, με πιάνει ένας μεγάλος ενθουσιασμός.
Πρώτον, γιατί θα δούμε όλος ο κόσμος, τον Κύριο ημών Ιησού Χριστό φανερά, πρόσωπο προς πρόσωπο.
Δεύτερον, γιατί αυτοί που αγωνίστηκαν στην ζωή αυτήν σύμφωνα με τον ευαγγελικό νόμο θα πάρουν τον μισθό τους.
Και τρίτον, θα φανεί αν η επιλογή που κάναμε στην ζωή αυτήν, που διαλέξαμε δηλαδή να ζήσουμε σύμφωνα με τις ευαγγελικές επιταγές, το κατά δύναμιν, ήταν σωστή ή δεν ήταν σωστή.
Ο Χριστός σήμερα γίνεται προφήτης για το δικό του μέλλον. Μας λέει το τί θα

κάνει αυτός, στην μέλλουσα κρίση. Μας τα φανερώνει όλα. Τίποτα δεν μας κρύβει.
Το σημερινό άγιο ευαγγελικό ανάγνωσμα ονομάζεται της Κρίσεως. Μας τρομάζει η λέξη, και μάλιστα στις πονηρές αυτές ημέρες που ζούμε. Υπάρχει και ένα λαϊκό τραγούδι με θέμα την κρίση. Θέλω να πω ότι υπάρχουν πολλές κρίσεις, πολλές ερμηνείες στην λέξη κρίση. Κρίση αξιών, κρίση οικονομική, κρίση πνευματική, κρίση ηθική, κρίση ψυχολογική.
Να όμως που σήμερα η Εκκλησία μιλάει για μία διαφορετική κρίση. Αναφέρεται δηλαδή στην δευτέρα παρουσία του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού. Την μελλοντική δηλαδή εκείνη ημέρα, κατά την οποία θα ξαναρθεί, μάλλον θα ξαναπαρουσιαστεί ο Χριστός, μπροστά σε όλον τον κόσμο. Εν δόξη. Θα κροτούν όργανα, θα ηχούν σάλπιγγες, θα περιφέρονται άγγελοι, θα παρακολουθούν δαίμονες. Πολλά θα γίνονται εκείνη την ημέρα. Και όλα αυτά μέσα σε πολύ φως. Όπου γαρ βασιλέως παρουσία, και αι τάξεις παραγίνονται.
Και τότε ο Χριστός θα πει δύο φράσεις στην αρχή. Ένα δεύτε και ένα πορεύεσθε. Και το ανθρώπινο γένος, με τη μία, θα ξεχωρίσει σε αυτούς που θα ακολουθήσουν το Δεύτε, και σε αυτούς που θα ακολουθήσουν το πορεύεσθε.
Μπορείτε να συνειδητοποιήσετε αυτό που θέλω να σας πώς; Ο Χριστός δεν θα ξεχωρίσει τους ανθρώπους, αλλά εμείς, μόνοι μας, θα πάμε προς το μέρος εκείνο που έχουμε αποφασίσει, προς τα εκεί δηλαδή που θέλουμε. Δεν θα μας ξεχωρίσει ο Χριστός, αλλά εμείς οι ίδιοι θα ξεχωρίσουμε μεταξύ μας.
Και αυτό είναι το φοβερό.
Παίζουμε με την φωτιά. Διαλέγουμε στην ζωή αυτήν. Καλλιεργούμε την συνείδησή μας. Για ποιόν λόγο;. Για να ξεκαθαρίσουμε μέσα μας τί πραγματικά θέλουμε. Και αυτό που θέλουμε, αυτό θα κάνουμε εκείνη την ημέρα.

Η μία φράση είναι: «Δεύτε οι ευλογημένοι του πατρός μου, κληρονομήσατε την ητοιμασμένην ημίν βασιλείαν…», και η άλλη: «Πορεύεσθε απ' εμού οι κατηραμένοι εις το πυρ το αιώνιον…», στην αιώνια κόλαση (Ματθ. 25,34,41).
Ξέρει και η μία ομάδα, ξέρει και η άλλη ομάδα πού θα πάμε. Διότι ο Χριστός δεν έκρυψε το σχέδιο της σωτηρίας μας. Όλα μας τα φανέρωσε. Όλα μας τα είπε. Όλα μας τα έδειξε. Και τώρα ήρθε η ώρα να πάρει ο κάθε ένας την θέση του.
Φοβερό το παιχνίδι της ελευθερίας μας, στο οποίο καλούμαστε να συμμετάσχουμε. Τους όρους του παιχνιδιού τους ξέρουμε. Τα βραβεία της νίκης τα ξέρουμε. Την θέση μας και τον ρόλο μας τα επιλέγουμε. Κανείς δεν μπορεί να πει, ούτε σήμερα αλλά ούτε και τότε, ότι δεν ήξερα, και να βρει κάποια δικαιολογία. Όλα μας είναι γνωστά και φανερά. Το ευαγγέλιο ακούγεται δυό χιλιάδες χρόνια. Οι προφήτες και οι προφητείες τους είναι ακόμα πιο παλαιά.
Και ποιος είναι το κριτήριο της σωτηρίας μας; Εδώ είναι τα δύσκολα. Όχι η άποψή μας, όχι τα νομίζω μας, αλλά πώς διαχειριστήκαμε την σχέση με το άλλο, τον διπλανό μας άνθρωπο. Πώς τον συμπεριφερθήκαμε, όταν βρισκόταν σε δυσκολία.
Λοιπόν; Τι θα γίνει; Ποιόν δρόμο θα πάρουμε; Προς τα πού θα κάνουμε τότε;
Έτσι όμως όπως μας τα λέει το άγιο ευαγγέλιο, σημαίνει ότι δεν ξεχωρίζουν οι άνθρωποι σε καλούς και σε κακούς. Όλοι μαζί θα είμαστε. Και κάτι ακόμα. Δεν ξεχωρίζουν θρησκείες. Οι δικοί μας και οι άλλοι.
Φοβερό είναι αυτό. Φοβερότατο.
Τότε, τι αξίζει η ζωή αυτή; Τι μας ωφελεί; Αξίζει και μας ωφελεί, όταν ζούμε αγαπώντας τον συν άνθρωπό μας.
19-02-2012 Α.Π.

Αφήστε μια απάντηση

*