Η Θυσία του Γαλακτού

Η Θυσία στον Γαλακτό

 

Είχαμε σήμερα το πρωΐ, την ιδιαίτερη χαρά και ευλογία να εκπροσωπήσουμε τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας κύριο Παντελεήμονα, σε μία ξεχωριστή εορτή. Στο χωριό Παλατίτσια Ημαθίας, οι τοπικοί Σύλλογοι ξαναζωντάνεψαν, σε μία σεμνή τελετή, ένα τοπικό ιστορικό γεγονός μεγάλης διαχρονικής σημασίας.

Στις 15 Μαρτίου 1878, κατά την ατυχή Επανάσταση του Κολυνδρού, επτά γυναίκες επανέλαβαν την Θυσία του Σουλίου και της Αράπιτσας. Έπεσαν από τον βράχο του Γαλακτού και σκοτώθηκαν, γιά να μην τις συλλάβουν και τις μαγαρίσουν οι Οθωμανοί Τούρκοι, που κατέπνιξαν με φοβερή σφαγή την Εξέγερση. Μία από αυτές, μικρομάννα, κρατούσε στην αγκαλιά της τον γιό της, ο οποίος συνέχισε να θηλάζει από την πεθαμένη μάννα του. Τον βρήκε ένας βοσκός, τον ανέθρεψε και αυτός ανδρώθηκε και δημιούργησε οικογένεια μέσα στην Βέροια.

Οι ηρωΐδες αυτές γυναίκες είναι οι: Μαρία Μητραντώνη, Κυράτσα Γκουντουβάνου, Ελένη Τσούλη, Βαγγελία Σάντου, Σουλτάνα Μαρίτση, Μαρία Σιούλη και Κατερίνα Νιώπα.

Σήμερα, λοιπόν, στο χωριό Παλατίτσια, ο ηγούμενος της Μονής Τιμίου Προδρόμου Πιερίων Αρχιμανδρίτης Πορφύριος με τον αιδεσιμώτατο Εφημέριο του χωριού πατέρα Κωνσταντίνο και τον διάκονο της Μονής π. Αιμιλιανό, ψάλλοντος του Μοναχού Παντελεήμονος Προδρομίτη,  τελέσαμε Ιερό Μνημόσυνο στο Ηρώο του χωριού, «Υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των πεσόντων και σφαγιασθέντων, επωνύμων και ανωνύμων, ανδρών, παιδιών και γυναικών, κατά τα γεγονότα της Επαναστάσεως του Ολύμπου 1878, της μάχης του Γαλακτού – Αγίων Πάντων και της Θυσίας στον βράχο του Παλιόκαστρου».

Μετά το Τρισάγιο, επακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Παλατιτσίων και, τέλος, πραγματοποιήθηκε Ομιλία από τον φιλόλογο καθηγητή κ. Τάκη Γκαλαΐτση, στην Αίθουσα του δημοτικού Σχολείου Παλατιτσίων, με θέμα: «Η Επανάσταση του 1878 στη Μακεδονία και η θυσία του Γαλακτού».

 

Την Εκδήλωση οργάνωσαν οι Σύλλογοι: Πολιτιστικός Σύλλογος Ποντίων και φίλων Παλατιτσίων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βλάχων Βεροίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος  Κολινδρού «Νικόλαος Λούσης», και την παρακολούθησαν μέλη των συλλόγων, το Δημοτικό Σχολείο και αρκετοί κάτοικοι. Παντελώς απούσα η Πολιτεία.

Η όλη Εκδήλωση ήταν θαυμάσια. Μεταφέραμε τις ευχές και τα συγχαρητήρια του Μητροπολίτη μας και ευχηθήκαμε να συνεχιστεί αυτή η ωραία αναμνηστική τελετή.

Αφήστε μια απάντηση

*