Ο Σταυρός του Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στήν Κόκοβα Ἠμαθίας

Σταυρός του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού

Ο Σταυρός του Ἁγίου Κοσμᾶ τοῦ Αἰτωλοῦ στήν Κόκοβα Ἠμαθίας

 

Πάντοτε μία παράδοση, που διαφυλάχτηκε από τον λαό μας μέχρι σήμερα κρύβει αλήθειες. Ετσι πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και η παράδοση γιά τον σταυρό του Αγιου Κοσμά Αιτωλού, που με τα άγια χέρια του τον έμπηξε σε μία μικρή τότε βελανιδιά, στο κοιμητήρι του χωριού Κόκοβα, Πολυδένδρι σήμερα, στα ορεινά Ημαθιώτικα Πιέρια.

Περνώντας ο άγιος από το χωριό, μας λέει η παράδοση, μίλησε στους χωριανούς και σταύρωσε το χωριό, στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, να μην το πιάνει η πανούκλα, που τότε θέριζε.

Τα χρόνια πέρασαν. Ο άγιος Κοσμάς Αιτωλός πέρασε από τα Πιέρια περί το 1774 με 1775. Αργότερα, στιςημέρες μας, η βελανιδιά εκέινη έγινε μεγάλος δέντρος, αλλά τελευταία ξεράθηκε ξαφνικά. Άγνωστο γιά οιόν λόγο. Τα κλαδιά στέγνωσαν και αρχισαν να πέφτουν και καμιά φορά να γίνεται ζημία. Έτσι αποφασίστηκε να κοπεί ο δέντρος. Κόπηκε και τα ξύλα του πουλήθηκαν αντί εκατό ευρώ στον χωριανό κ. Παπαϊωάννου Δημήτριο.

Πέρασαν ακόμα δυό τρία χρόνια, και εφέτος, άγνωστο σε ποιά ημερομηνία, στην στάχτη του τζακιού βρέθηκε ο Σταυρός!  Ο ευρέτης ειδοποίησε τον εκλεγμένο Πρόεδρο του χωριού.

Μόλις τό πληροφορηθήκαμε, τρέξαμε και προσκυνήσαμε αυτό το τόσο σημαντικό ιερό μνημείο τόσο γιά την πίστη μας όσο και γιά το χωριό μας. Είπαμε μάλιστα στον κύριο Παπαϊωάννου, με τον οποίο είμαστε δεύτερα ξαδέρφια, να φυλάξουμε στο μοναστήρι το ιερό αυτό κειμήλιο, μέχρι να ετοιμάσουμε την κατάλληλη υποδοχή και ο σταυρός να παραδοθεί στο χωριό, στον ναό του Αγίου Αθανασίου, έξω από τον οποίο και μίλησε ο Άγιος. Ο ευρέτης δεν δέχθηκε να μας δώσει τον σταυρό, αλλά συμφώνησε να τον παραδώσει στο χωριό. Κάναμε μάλιστα κάποιες σκέψεις γιά το πού θα ήταν καλλίτερα να φυλαχθεί.

Φεύγοντας από την έπαυλη του Τάκη, πήγαμε στην Μητρόπολη, όπου αναφέραμε τα καθέκαστα στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας Κύριο Παντελεήμονα, ο οποίος και έδειξε πολύ ενδιαφέρον και θα επιληφθεί του έργου.

Παρακάτω δημοσιεύουμε δύο φωτογραφίες, γιά να δώσουμε χαρά στόν κόσμο με το ανέλπιστο αυτό εύρημα. Δόξα τῷ Ἁγίω Θεῷ καί στον μεγάλο άγιό μας. Τον πατροΚοσμά που κράτησε στην γλώσσα και στην πίστη τον σκλαβωμένο λαό μας.

Μακάρι σύντομα να χαρούμε την επάνοδο του ιερού αυτού κειμηλίου στον τόπο όπου δικαιωματικά ανήκει. Αυτή θα είναι και η μεγαλύτερη τιμή και γιά τον κύριο Παπαϊωάννου Δημήτριο (Τάκη), που όπως μας είπε, θα παραδώσει τον Σταυρό στον Άγιο Αθανάσιο.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

*